Zowel in haar werk als in het dagelijks leven onderzoekt Mariëlle Videler het concept waarbinnen de mens zich opnieuw naast de dieren en de planten plaatst, zoals in de premoderne tijd. In haar installaties, objecten, tekeningen, video’s en performances zoekt Videler naar een wijze van leven en een nieuwe esthetiek die indruist tegen de dominante wetmatigheden van onze cultuur. Tijdens het maakproces laat zij zich inspireren door de cultuur van inheemse volken. Niet alleen zijn deze volken voor hun middelen van bestaan afhankelijk van het land; hun hele spirituele, culturele en sociale identiteit is ermee verbonden.
Om deze andere culturen te exploreren en van hen te leren maakt Videler geestelijke en fysieke reizen en identificeert zij zichzelf met een reiziger. Zo ontstonden de projecten Onça Pintada (2012) - een eerste kennismaking met de inheemse bevolking van Brazilië, en Blinded Resident (2014): een reis naar Marokko zonder het land te zien. Videler bouwt aan een oeuvre waarin handwerk, rituelen en liefde voor de natuur met elkaar zijn verweven.

     
 
 
 

 

 

 

EN / NL
     
 
Mariëlle Videler (NL, 1970) is beeldend kunstenaar en werkt aan projecten in Amsterdam en op locatie. Haar werk is te zien geweest in kunstenaarsinitiatieven, galeries, musea en op festivals over de hele wereld. Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg; haar eindwerk gekozen voor de expositie in Institute Neérlandais/Paris. Ze studeerde in 2003 af aan de Fine Arts afdeling van het Sandberg Instituut (MFA) in Amsterdam. Na haar afstuderen exposeerde ze in China (Today Art Museum, Beijing), Turkije (Sinopale International Biennale), Brazilië (MASP, Galeria Vermelho, Sâo Paulo) en Curaçao (Instituto Buena Bista). In 2004 richtte Mariëlle Videler Performance Lab op; een platform voor experimenten met live art, doorlopend tot 2012. Het Mondriaan Fonds ondersteund het werk van Mariëlle Videler. Ze wordt vertegenwoordigd door galerie Lumen Travo.